Vermogensplanning

Hier vind u alle informatie rondom de onderwerpen binnen Vermogensplanning

Vermogensplanning

Vermogensplanning gaat over uw behoeften, opvattingen en plannen in alle fasen van uw leven. Daarom moet vermogensplanning ook geregeld worden besproken en worden herzien als uw situatie, behoeften en/of opvattingen veranderen. Uw plannen bepalen de bestemming, vermogensplanning is het kompas om er daadwerkelijk te komen.
Door de toenemende vergrijzing staat de AOW (de basispensioenvoorziening vanuit de overheid) onder druk. De kans is groot dat de AOW-gerechtigde leeftijd in de toekomst nog verder omhoog gaat. Daarnaast voorziet de AOW alleen in een minimale levensbehoefte. U zult er dus zelf voor moeten zorgen dat u in de toekomst zonder geldzorgen kunt genieten van uw oude dag. Er zijn diverse mogelijkheden om pensioen op te bouwen: via een verzekeraar, in uw eigen onderneming, met spaar- en beleggingstegoeden, via een lijfrenteverzekering of koopsompolis of door vermogen op te bouwen in bijvoorbeeld uw eigen woning en dat later te gebruiken voor uw pensioen. Let op! Iedere variant kent voor- en nadelen. Wilt u weten welke vormen van sparen voor de “oude dag” het beste bij u past? Neem contact op met onze adviseurs.
Het voordeel hiervan is dat uw kinderen in eerste instantie geen erfbelasting betalen. Uw partner kan gebruik maken van een vrijstelling van € 633.014,-, waardoor ook hij/zij geen (of weinig) erfbelasting betaalt.
Nalatenschapsplanning ofwel Estate planning omvat in feite alle maatregelen die u kunt nemen om uw vermogen tijdens uw leven en bij overlijden fiscaal gezien zo voordelig mogelijk over te dragen aan uw kinderen of volgende generatie. Een lastig vraagstuk vaak waarbij u, naast juridische aspecten ook te maken krijgt met gevolgen voor de schenkbelasting, erfbelasting en inkomstenbelasting. Uitgangspunt is de vraag voor wie het vermogen uiteindelijk bestemd is: partner, kinderen, familie, vrienden of goede doelen. Huwelijkse voorwaarden en uw testament spelen hierbij een hoofdrol.
Er zijn verschillende mogelijkheden om vermogen over te dragen. Zo kun je bijvoorbeeld contant schenken of schenken tegen schulderkenning. Schenken is een mooi middel om bijvoorbeeld je (klein)kinderen financieel te ondersteunen. Door tijdig over de mogelijkheden na te denken kun je bijvoorbeeld toekomstige erfbelasting besparen. In het Vermogensplan Schenken geven wij je graag inzicht in de mogelijkheden en financiële gevolgen hiervan op familieniveau. Het uitwerken en vastleggen van een strategie voor vermogensoverdracht is maatwerk, waarbij we vanwege juridische implicaties afstemmen zoeken met je notaris/fiscalist.